2012-02-13 Skriv ut

Introduktion till brädet

Så här ser ett schackbräde ut. Det har 64 rutor, varannan mörk, varannan ljus. Schackspelare brukar ofta kalla rutorna för fält och de mörka rutorna kallas för svarta fält och de ljusa rutorna för vita fält.

Rutan längst ner till vänster ska alltid vara en svart ruta som du ser på bilderna. En sån här bild över ett schackbräde brukar man kalla för ett diagram.

Varje ruta har också ett namn eller beteckning som bygger på ett system som kallas för koordinatsystem. Det går i två riktningar: uppåt som kallas för vertikalt och åt sidan som kallas för horisontellt.
 
Vertikalt (uppåt) har fälten (rutorna) en siffra som du ser till vänster om den röda pilen på bilden och horisontellt (åt sidan) har fälten en bokstav som du ser nedanför den gröna pilen. Om du klickar på bilderna får du upp en större bild så syns siffrorna och bokstäverna bättre.

Tomt schackbräde
Du kan alltid klicka på bilden och få en förstoring av den

Fältet längst ner till vänster kallas enligt detta system för "a1" och fältet längst upp till höger för "h8". Rutornas namn skrivs alltid med små bokstäver men på själva brädet brukar bokstäverna vara stora.

Om man drar en linje snett över brädet som du ser på bilden till höger så får man vad som kallas för en diagonal. Schackspelare talar ofta om diagonaler. Varför kommer du att förstå längre fram i kursen

Nyckelord
Fält:
En ruta på schackbrädet.
Svarta och vita fält;
De mörka och ljusa rutorna på ett bräde.
Diagram:
En schematisk bild över ett schackbräde, med eller utan pjäser.
Diagonal:
En sned linje som går uppåt eller nedåt på schackbrädet.
Man brukar också tala om centrum, kungsflygel och damflygel. Vi kommer till detta längre fram.
Nu har du bekantat dig lite med schackbrädet som vi schackspelare ser det.

Ingenting av detta, utom att rutan längst ner till vänster alltid ska vara svart, behöver du veta för att lära dig att spela schack, men det kommer att göra det lättare att förstå vad som skrivs om schack i läroböcker och på internet.

Diagonal
Den röda pilen går över fälten: a1, b2, c3, d4, e5, f6, g7, och h8. Det kallas för en diagonal.

Paul Morphy
Paul Morphy
(22 juni 1837 - 10 juli 1884)
Amerikansk schackspelare. Han anses vara den förste "moderne" schackspelaren. Vi kommer att visa några av hans mycket vackra partier längre fram i kursen.

    http://dalaschack.se/catalog/images/arrow_bwd.pngNästa

Gå till innehållsförteckningen