2012-02-13 Skriv ut

Pjäsernas rörelse: Kungen

Schack spelas så att man turas om att flytta någon av sina pjäser: först vit, sedan svart och sedan återigen vit och så vidare. Att flytta en pjäs kallas för att göra ett drag.

Kungen är den pjäs som är den värdefullaste i spelet. Själva målet är att fånga motståndarens kung. Har man gjort det så har man vunnit partiet. Vi kommer att visa hur det går till att fånga kungen, men för att kunna visa det måste du känna till hur pjäserna rör sig. Här ser du den vita och svarta kungen stå på sina utgångsfält: e1 och e8.

Att kungen är den mest värdefulla pjäsen betyder inte att den är den kraftfullaste pjäsen. det betyder bara att den måste skyddas till varje pris.

Kungens rörelse är ett steg åt vilket håll som helst, framåt, bakåt, åt sidan eller diagonalt.

Kungen tar (slår) motståndarens pjäser på samma sätt som den går. Kungen får aldrig stå så att den kan bli tagen av en av motståndarens pjäser, den måste då flytta på sig eller skydda sig genom andra pjäser.

Nyckelord

Drag: Flytt av en pjäs.

Parti: En "match" schack, men med match menar schackspelare flera partier som spelas mellan två spelare

Slå en pjäs: Att ta en av motståndarens pjäser.

Schack matt: Fritt översatt: Kungen är död. Spelets mål är att fånga motståndarkungen med sina sina pjäser. Har man gjort det har man gjort motståndaren schack och matt.

Remi:När ett schackparti är oavgjort kallas det för remi.

Garry Kasparov

Garry Kimovich Kasparov  född 13 April 1963, Baku, Azerbaijan
Av många ansedd som den största schackspelaren genom tiderna.

Kungen
På dessa fält ska kungarna stå när spelet börjar: e1 och e8.

kungens rörelse
Den vita kungen kan i detta fall gå till de grönmarkerade fälten:d1,e1,f1,d2,f2,d3,e3 och f3.

kungens rörelse
Om svart är vid draget, det vill säga om det är hans tur att flytta, så får han inte flytta kungen till de rödmarkerade fälten. Samma sak gäller om vit hade varit vid draget. Kungarna måste alltså alltid ha en ruta emellan sig, de får aldrig stå bredvid varandra.I en ställning med bara två kungar kvar kan ingen vinna och därför är partiet remi.

 

http://dalaschack.se/catalog/images/arrow_bwd.pngNästa

Gå till innehållsförteckningen