2012-02-15 Skriv ut

Pjäsernas rörelse: Bonden del 4

En Passant (I förbigående)
Om vits bonde har nått den femte raden (kommit in på motståndarens planhalva så att säga) och svart då väljer att gå förbi med någon av de bönderna som är på de linjerna bredvid (de intilliggande linjerna) så får bonden slå denna bonde diagonalt som visas i diagrammet. Detsamma gäller ju förstås för svart om han kommit till den fjärde raden.

Detta kallas för att slå en passant, som är franska och betyder "i förbigående". Om man vill slå en bonde en passant måste man göra det direkt efter det att motståndarens bonden passerat din egen. Man får alltså inte vänta i ett drag för att få slå en passant. Detta är en viktig regel som påverkar spelet mycket. Den gör att när man lyckats komma in på motståndarens planhalva med sin bonde, så kontrollerar man ett fält som man annars inte skulle haft tillgång till.

Vad som händer med bonden när har gått längst ner på brädet kommer vi att ta upp när du lärt dig hur alla andra pjäser rör sig.

Nyckelord

En passant att ta en bonde när den går förbi din egen bonde som kommit in på motståndarens planhalva.

Bobby Fischer

Robert James "Bobby" Fischer
(9 mars 1943 – 17 januari 2008)
När vi talar om starka schackspelare är det omöjligt att gå förbi denne amerikanske spelare. Hans överlägsenhet i slutet av 60-talet och början av 70-talet var förkrossande för hans motståndare.

En passant
Om vit är vid draget och svart i draget innan gått med sin bonde från c7 till c5 får han ta den genom att ställa sin bonde på c6 som den röda pilen visar.Hade svart varit vid draget och vits bonde gått från f2 till f4 draget innan får han slå den bonden genom att ställa sin bonde på f3 som pilen visar

    http://dalaschack.se/catalog/images/arrow_bwd.pngNästa

Gå till innehållsförteckningen