2012-02-15 Skriv ut

Pjäsernas rörelse: Löparen

Tillsammans är vi starka!
Löparens rörelse är enkel. Den går diagonalt hur långt den vill. Den får inte hoppa över andra pjäser. Den slår andra pjäser som den rör sig.
  

Löparen
Som du ser på pilarna så kan löparen förflytta sig mycket längre än de pjäser vi har tagit upp hittills. Du ser också att den här löparen endast kan gå på svarta fält. Den kallas därför svartfältad löpare fast den är vit.

Även om löparen har en lång räckvidd så har den en nackdel: den som står på ett vitt fält från början kan aldrig komma över till ett svart fält och vice versa. Den hör därför tillsammans med springaren till gruppen "lätta pjäser".

 
Löparparet
Som du ser här blir löparna mycket starkare om de får verka tillsammans eftersom de då kontrollerar både svarta och vita fält.


 
Löparnas utgångsposition
Så här ska löparna stå när partiet startarSchacksnack
Lätt pjäs
En springare eller en löpare. Bonden, underligt nog, kallas inte för pjäs av schackspelare utan bara för bonde. Löparen heter bishop på engelska vilket betyder biskop.
Löparpar Om man är ensam om att ha båda löparna kvar brukar schackspelare säga att man har löparparet.
 Schackspelare i en park i Kiev Att veta hur många som spelar schack i världen är inte lätt men enligt Susan (Zusza) Polgars blog så finns det uppskattningsvis mellan 600 - 700 miljoner schackspelare!

År 2005, enligt samma blog, var det ca. 285 miljoner som spelar online på diverse schack-servrar.

    

http://dalaschack.se/catalog/images/arrow_bwd.png Nästa
Gå till innehållsförteckningen