2012-02-22 Skriv ut

Öppning: Skolmatt

Nu har du lärt dig att sätta "schack matt" med två torn. Det är inte nödvändigt att ta motståndarens pjäser för att "matta" honom. Det kan ske i vilket skede som helst av spelet, som nästa exempel visar dig. Det du nu kommer att se i videon kallas för "skolmatt" eftersom den lärs ut till alla som börjar spela schack i en schackklubb. Om du kommer ihåg det mycket korta parti som visades i samband med schacknotationen: så här ser partiet ut när det spelas upp.

Schacksnack
Öppning Den första delen av ett schackparti, då det gäller att snabbt komma ut med samtliga sina pjäser utom kungen. Kungen bör sättas i säkerhet under öppningsfasen av partiet.
Centrum De fyra fälten i mitten av ett schackbräde. I öppningsfasen handlar mycket om att kontrollera dessa fält. Vi kommer att gå djupare in på detta senare i kursen.
Schackklubb Att ta kontakt med din lokala schackklubb är det snabbaste sättet att bli en bättre spelare. Efter du har varit med ett tag kommer du troligen att märka hur lätt det är att vinna över släktingar och vänner som aldrig spelat i klubb. Dessutom har du chansen att få spela i olika tävlingar som arrangeras och mycket annat kul. Här på sidan finns det länkar till alla klubbar i Dalarna. Ta kontakt med den som ligger på din ort.
 

http://dalaschack.se/catalog/images/arrow_bwd.png Nästa
Gå till innehållsförteckningen